Прашањето за доверба во македонската влада се очекува до 15 декември. Јасни и прецизните се услови на опозицијата, која ја предупреди Владата на Македонија дека нема да и биде лесно и дека нема да дозволи преку Собранието да се прекрши целата приказната на новиот договор со Бугарија.

Ова во интервју за Спутник го изјави претседателот на Демократската партија на Србите во Македонија, Иван Стоиљковиќ и додава:

Прво имате изјава од македонскиот премиер кој рече дека ние сме ист народ, обраќајќи им се на Бугарите. Кога ќе кажете некому дека сте ист народ, тоа значи дека прифаќате поинаков историски факт од реалниот. Може да кажете дека сте сличен народ, може да кажете дека сте близок народ, но ако кажете дека сте ист народ, тоа значи дека припаѓате на истиот корен. Ако припаѓате на истиот корен, тогаш ги прифаќате бугарските барања. И затоа македонската јавност е толку чувствителна по ова прашање, бидејќи се сомневаа дека претседателот на македонската влада и целата владејачка номенклатура ги прифаќа скоро сите услови на Бугарија, тврди Стоиљковиќ.

Според Стоиљковиќ, реализацијата на приказната е спорна, бидејќи постои големо незадоволство кај владејачкото мнозинство во врска со ваквото интервју и во врска со можната резолуција што би дошла до Собранието. Се претпоставува дека таквиот договор нема да помине во македонскиот парламент и нема да го има потребното мнозинство од 61 пратеник. Значи, во овој момент, мислам дека овој процес ќе биде привремено одложен, што не значи дека договореното нема да се реализира, но во овој момент, тоа нема да се случи, смета Стоилковиќ.

Социјалдемократскиот сојуз, како владејачка партија, има многу големи внатрешни проблеми поврзани со овие настани со Бугарија, бидејќи претходниот македонски премиер падна на ова прашање во 2006 година, вели тој.

Според Стоиљковиќ, тврдењето на Бугарија дека македонскиот јазик е создаден со декрет по 1944 година и дека тој во основа е бугарски јазик, со српски примеси значи дека бугарски притисок има за цел да се признае бугарската историја на македонскиот народ и со тоа недвосмислено да потврди на бугарското потекло на македонскиот народ, вели тој.