Светски познатата метеоролошка служба AccuWeather објави голема сезонска прогноза за Европа. Имено, веднаш на почетокот на прогнозата, тие наведуваат дека земјите низ Европа доживуваат нов бран на коронавирус, што предизвика нови ограничувања кои стапуваат на сила само неколку недели пред почетокот на зимата.


Иако е неизвесно како ќе се развие пандемијата во наредните месеци, тимот на долгорочни прогнозери на AccuWeather е прилично сигурен за тоа какво време може да очекуваат Европејаните оваа зима.

Во споредба со претходните години, во Шпанија, Португалија и јужна Франција, ќе има големи бури. Некои од поголемите градови во Европа може да доживеат големи бури оваа зима вклучувајќи ги во таа група, Лисабон во Португалија, Мадрид и Барселона во Шпанија, Ница во Франција и Рим, Атина и Букурешт.

Тие ги темелат своите предвидувања на три различни модели. Првите два се европски модели: ECMWF и UKMO, додека третиот е американскиот модел CFSv2. Сите три модели се согласуваат за некои работи. Според моделот ECMWF, зимските температури на воздухот низ целиот свет ќе бидат над просечните.

Во Европа се очекуваат надпросечни температури, но не се очекува преголемо отстапување од просечните температури. Според Severe Weather Europe, се очекуваат повремени упади на студен воздух. Моделот УКМО најавува многу поголемо отстапување на температурата низ цела Европа од годишниот просек.

Тие најавуваат дека температурите ќе бидат многу повисоки од просечните за овој период од годината и дека пенетрациите на студениот воздух ќе бидат многу ретки. Што се однесува до количината на врнежи, се очекува количината што е просечна за зимата, додека поголема количина на врнежи се очекува над Скандинавија.

Американскиот модел исто така најавува дека зимата во Европа ќе биде потопла од просекот, но дека се очекуваат повеќе студени периоди, односно продирањето на студениот воздух ќе биде почесто отколку што предвидуваа другите два модели. Severe Weather Europe во своето резиме на првите прогнози за зимата пишува дека температурите во повеќето делови на континентот во Европа се очекува да бидат повисоки од просечните.

Сепак, тоа не значи дека нема да има ладни фронтови и постудени денови. Ова само имплицира дека постудените денови ќе бидат ретки низ целиот континент, пишува SWE. Над Европа, се очекуваат нормални до влажни услови во однос на врнежите. Велика Британија и Скандинавија може да бидат погодени од големи бури оваа зима поради почести упади на ладен воздух.