Државната изборна комисија (ДИК) ги утврди конечните резултати од парламентарните избори на 30-ти август во Црна Гора.

Според официјалните резултати од парламентарните избори, коалицијата „Одлучувачка за Црна Гора! ДПС – Мило Џукановиќ “освои 30 места, додека коалицијата„ За иднината на Црна Гора “27, коалицијата„ Мирот е нашата нација “десет, а платформата„ Црно-бело “четири места.

Image

Социјалдемократите и Бошњачката партија ќе имаат по тројца пратеници, а СДП двајца.

Албанскиот список „Ник Djелосај-Генци Ниманбегу“ и коалицијата „Једоногласно“ ќе имаат по еден претставник.