Анкетите меѓу гласачите покажаа дека најважното прашање за Американците на претседателските избори е економијата – дури 34 проценти се изјаснија за тоа.

Ако се суди по тоа, анкетите се малку наклонети кон Трамп, бидејќи тој инсистираше на економски теми, но тоа не мора ништо да значи.

За една петтина од гласачите најважна е расната нееднаквост, прашањето за вирусот корона е најважно за 18 проценти од гласачите, а 11 проценти избираат безбедност или здравје, според американските медиуми.

Во исто време, нешто повеќе од половина ( 52 отсто ) повеќе преферираат да се спречи ширење на вирусот отколку да дојде до обнова на новата економија ( 48 отсто ).

Од друга страна, 51 отсто не се задоволни од тоа како Америка се справува со короната.

41 процент од гласачите велат дека нивната финансиска состојба е подобра отколку пред четири години, 38 отсто велат дека е иста, додека 20 отсто велат дека е полоша отколку пред четири години.