Рафал истрелан кон полицаец, па потоа со калашников пукано во зградата на владата! ( вознемирувачко видео )

Видео од нападот во Загреб, во кое полицаец беше ранет, а напаѓачот потоа пукаше во зградата на владата, беше објавено на конференцијата што ја одржаа полицијата и обвинителството.

Хрватската полиција објави снимка од нападот врз владината зграда на плоштадот Свети Марко, кога еден полицаец беше ранет. Напаѓачот Даниел Безука подоцна изврши самоубиство во населбата Јабуковац.

Началникот на полицијата Никола Милина и државниот обвинител на округот Загреб, Јурица Илиќ, на прес-конференција изјавија дека станува збор за обид за три сериозни убиства на полицајци, пренесуваат хрватските медиуми.

Можеме да потврдиме дека постојат елементи што укажуваат на извршување на терористички модалитет. Ова јасно се покажува со презентираното.

Продолжуваме со мерки и активности за разјаснување на сите околности. Во врска со овој настан, ние сепак приведовме едно лице во Полициското одделение Сисак. Мославина, наведува Милина.

Тие ја пофалија реакцијата на полицијата на плоштадот Свети Марко и додадоа дека се загрозени и луѓето во зградата на хрватската влада.

Напаѓачот испука одредена количина муниција, се врати настрана и отиде да ја замени рамката и испука дополнителна муниција. Но, по реакцијата на полицаецот, напаѓачот беше одбиен во понатамошен напад, вели Милина.