Тестирањето на патниците се спроведува редовно во Грција, а од 1 јули се регистрирани само 11 увезени случаи, пишуваат грчките медиуми.

Од вкупно 3.611 тестирани патници, 11 се позитивни за вирусот корона.

Меѓу 11-те случаи има три жени од Шведска, една од Србија и една од Романија, како и брачна двојка од Грција.

Властите во моментот спроведуваат процес на набљудување и снимање на сите нивни контакти, а пациентите се пренесени во хотели и простории за карантини, во согласност со здравствениот протокол.

Според Националниот институт за јавно здравје на Грција, само вчера имало 28 нови случаи на коронавирус, од кои се увезени 7 случаи.

Во моментот сите патници се во карантин, така што не постои опасност од натамошно ширење на инфекцијата, поради што Грција во моментов се смета за една од најбезбедните дестинации во Европа.

Туристите кои се позитивни на корона се сместени во хотели Ковид кои ја имаат целата програма. Медицинската нега им е достапна во секое време. Ако нивната состојба се влоши, тие добиваат медицинска помош во нивните болници.


Напишете коментар