Речиси осум милиони Американци „влегоа во сиромаштија од мај“, според студија на Универзитетот Колумбија, објавена од Њујорк Тајмс.

Истражувачите откриле дека месечната стапка на сиромаштија за септември е повисока од стапките во април или мај, а исто така ги надминува и нивоата пред кризата. Откритието доаѓа затоа што се чини малку веројатно дека ќе се постигне договор за нова стимулативна помош пред изборите во ноември.

„МЕСЕЧНАТА СТАПКА НА СИРОМАШТИЈА СЕ ЗГОЛЕМИ ОД 15 ОТСТО НА 16,7 ОТСТО ОД ФЕВРУАРИ ДО СЕПТЕМВРИ 2020 ГОДИНА, ДУРИ И ПО ЗЕМАЊЕТО ПРЕДВИД НА ТРАНСФЕРИТЕ НА ПРИХОДИТЕ НА CARES ACT“, НАПИШАА ИСТРАЖУВАЧИТЕ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ КОЛУМБИЈА.

„Зголемувањето на месечните стапки на сиромаштија е особено забележливо кај индивидуи афроамериканци и со латиноамериканско потекло, како и кај децата“, додаваат тие.

„Во април и мај, CARES беше успешен во неутрализирање на потенцијалното зголемување на месечната сиромаштија, но не беше успешен во спречување на пораст на длабока сиромаштија, дефиниран како месечен приход помал од половина од месечниот праг на сиромаштија“.

„Проверките за стимулирање на законот и бенефициите за невработеност подигнаа повеќе од 18 милиони лица од месечна сиромаштија во април, но оваа бројка се намали на околу четири милиони лица во август и септември по истекот на додатокот за невработеност од 600 долари неделно“

„Актот беше невообичаено успешен, но сега го нема, и многу повеќе луѓе се сиромашни“, рече Захари Паролин, автор на студијата за Колумбија, за Тајмс.

Посебна студија на истражувачи од Нотр Дам и Универзитетот во Чикаго, откри дека шест милиони луѓе западнале во сиромаштија во последните три месеци, пишува „Тајмс“.

„Значајно е тоа што студиите се разликуваат од последниот месец: Додека моделот на Колумбија покажува подобрување во септември, аналитичарите од Чикаго и Нотр Дам утврдија дека сиромаштијата продолжува да расте“, објави Тајмс.