Околу три илјади Бугари веќе се вакцинирани против ковид-19 со вакцината на американската компанија Pfizer и германскиот BioNTech.

Следната серија веројатно ќе пристигне на почетокот на следната недела, а според производителот, Бугарија ќе добива редовни количини од вакцината на секои седум дена. Ова беше речено во интервју за БНТ од шефот на Извршната агенција за лекови Богдан Кирилов.

Главниот фармацевт на чело на ИАЛ откри дека од скоро 3.000 вакцинирани бугарски граѓани, постојат докази за само еден несакан ефект по давањето на вакцината – црвенило на местото на вакцинирање.

Со сигурност можам да кажам дека се обезбедени вакцини за целото население, а секој што сака ќе може да биде вакциниран, рече тој.