Ќе се напиете таблета и ќе се излекувате од вирусот корона! Засега звучи убаво, а можеби наскоро ќе биде вистина.

Надежта за овие оптимистички предвидувања се заснова на најновите резултати од истражувањето на институтот „Пастер“ од францускиот град Лил.

Оние скептиците го наведуваат примерот на сега познатиот хидроксихлорокин, во исто време толку многу фален но и спорен, лекот за кој толку се залагаше – и сè уште се залага – харизматичниот професор во Марсеј, Дидие Раулт. Од друга страна, во Лил, нагласуваат дека не станува збор за лек што, како што велат, не бил погоден за „сложени случаи“.

Истражувачите во Лил, во најголема тајност, прибегнаа кон посебно испитување врз основа на веќе постоечките откритија, што треба значително да го скрати патот до лекувањето. Меѓу околу две илјади молекули од веќе регистрирани лекови, тие пронајдоа една смртоносна, но – за короната. Тие велат дека го убиваат вирусот во доза триесет пати помала од онаа во лекот.

Интересно е што лекот од кој потекнува спасоносната молекула е многу ефтин. Ова води кон заклучок дека сите оние кои се собрани околу разни лоби во моќната фармацевтска индустрија, чија цел е да се збогатат со нови и скапи препарати, наскоро би можеле да се приклучат на критиката на овој третман.

Молекулата за која зборуваме не е скапа. На производителот е да види што може да се направи во врска со тоа. Ние ги контактиравме за да го свртиме вниманието на нашето откритие. Тие се многу прилагодливи и отворени за соработка. Мислам дека ќе направат се што е во можност овој лек да биде достапен – рече генералниот директор на овој Институт, Гзавије Насиф.

Откриено е и дека овој лек моментално се наоѓа на пазарот „во мали количини“. Ако претпоставките за неговата ефикасност против вирусот корона се покажат точни, ќе бидат потребни огромни залихи за да се задоволат потребите на целото човештво. Трката со времето, од моментот кога телефонот беше свртен од Лил до бројот на производители, практично веќе започна.

Експертите се уверени во нивното откритие и само жалат што не беше откриено порано дека веќе постоел третман што може да спаси многу изгубени животи, иако, тврдат тие, дадоа се од себе. Неколку молекули беа идентификувани кон крајот на мај, но требаше време детално да се испита нивната ефикасност врз човечките клетки. Само еден, на крајот, го помина тестот.

Лекот е ефикасен и кај деца и кај возрасни, а познати се и потребните дози. Тестиран е во лабораториски услови, а треба да се појави на полиците во аптеките во првите денови по Новата година. Дотогаш, ќе се проверува веќе испитаниот лек, чие име се чува во строга тајност.

Во Лил планираат да им го дадат на испитаниците веднаш по тестирањето, ако се покажат позитивни на кавид-19. Во исто време, ќе има друг вид учесници во проектот кои ќе добијат плацебо, односно лажна пилула, без знаење на лекарот и пациентот, за точно да се утврди дејството.