Плановите за воведување на супербрза 5G мобилна мрежа во Србија се откажани. Барем кога станува збор за 2021 година. Владата и мобилните оператори се согласија дека прво треба да се развие 4G мрежата во сите делови на земјата.

Премиерката Ана Брнабиќ вели дека на граѓаните не им е потребна 5G мрежа, иако порано сите државни службеници, вклучително и Регулаторната агенција за електронски комуникации, тврдеа дека 5G е клучен за српската економија, а со тоа и за граѓаните. Телекомуникациските експерти за Х1 велат дека вистинската причина за промената на плановите е дека државата е едноставно – „засега нема пари“.