Албанскиот јазик да се најде на листата за изучување втор странски јазик за основците чиј јазик не е мајчин. Ова е предвидено во новиот наставен концепт кој Министерството за образование планира да го вметне во новата наставна програма. 

Замислата е на учениците да им се даде избор помеѓу три странски јазици, покрај досегашните француски и германски. Како ќе се одвива наставата и колку наставници по албански јазик ќе бидат ангажирани од МОН засега не откриваат детали. Велат, рамката ќе се подготвува дополнително.

Новитет е и воведувањето на часови по јога и пилатес како дел од интегрирањето на спортско рекреативните предмети – но дилемата е дали секаде ќе можат да се обезбедат соодветни услови за ваков вид настава.

Новата концепција за основно образование се уште е меѓу најактуелните теми во јавноста. Последни со реакција се јавија од Македонското географско друштво кои се изрично против спојувањето на историја и географија во еден предмет.