Главната летна туристичка сезона што полека изминува потфрли по сите параметри, и од посетеноста и од остварениот промет. Причините се добро познати, епидемијата на коронавирусот доведе до тоа на Охридската ривиера речиси и да немаше странски туристи. За домашните туристи познато е дека се со поинакви навики и далеку поплиток џеб, што значајно се одрази на остварените приходи во услужниот сектор.

Туристичките работници и угостителите од Охрид единствени во оценката дека оваа летна сезона потфрли. Сложни се и во коментарите дека ситуацијата е таква каква што е, најчесто со зборовите „да се издржи до следната сезона“, со надеж дека каква и да е ќе биде подобра од оваа.

– Прометот што го реализиравме оваа сезона не е ниту половина споредбено со изминатите години. Луѓето немаат пари секојдневно да се хранат во ресторани и ако го прават тоа, бираат нешто што е поевтино на менито. За разлика од странските туристи на кои цените им се далеку пониски од земјите од каде доаѓаа, нашите гости се со броени пари што се гледа од остварените приходи, вели Аце Димовски, сопственик на пицерија во центарот на Охрид.


Напишете коментар