Новиот „апокалиптичен“ вид на ковид, способен потенцијално да убие еден од три инфицирани луѓе, е „реална можност“. Водечките научници кои ја советуваат британската влада за коронавирусот издадоа такво предупредување, пишува Дејли Мејл.

Групата за управување со итни случаи (SAGE) презентираше можни сценарија за развој на коронавирусот. Според нивните прогнози, идната варијанта на болеста може да биде смртоносна како иблискоисточниот респираторен синдром (МЕРС) и да биде фатална во 35 отсто од случаите, пишува весникот.

Според експертите, веројатноста за мутација на вирусот е особено висока при нејзината највисока распространетост, што во моментов се случува во Велика Британија. Покрај тоа, овој процес може да се забрза во фонот на зголемениот имунитет на постоечките соеви.

Научниците веруваат дека во текот на зимата британските власти треба да спроведат „зајакнувачка вакцинација“ на населението и да го минимизираат бројот на нови варијанти на ковид што доаѓаат од странство. Покрај тоа, тие инсистираат да размислат за убивање животни, вклучително и норки, па дури и мачки, кои можат да го пренесуваат вирусот, за да спречи појава на мутантниот вид.

Според експертите, идниот вид може да стане отпорен на вакцини ако ги комбинира карактеристиките на варијантите од Јужна Африка, Кент (алфа) и Индија (делта). Покрај тоа, овој процес, познат како рекомбинација, може да доведе до вирус со „зголемен морбидитет и морталитет“.

Истражувачите на SAGE признаваат дека вакцините можат да делуваат, под услов да нема „суперсилна мутација“ што ја прави вакцината многу помалку ефикасна во блокирање на тешки заболувања, но ова е малку веројатно, според многу експерти. Во исто време, велат тие, треба да се очекува дополнителна смртност за новиот вид, „бидејќи вакцините не обезбедуваат апсолутен стерилизирачки имунитет“.

Друг потенцијален проблем што го откриваат е употребата на антивирусни лекови за ковид кога пациентот веќе е заразен. Научниците веруваат дека нивната прекумерна употреба може да доведе до појава на повеќе мутантни соеви и затоа треба да се препишуваат само во најтешките случаи.

Експертите и политичарите предупредуваат: извештајот покажува дека владата „не треба да се релаксира“ среде најверојатниот крај на третиот бран на епидемијата во Велика Британија. „Препораките и коментарите на SAGE ја демонстрираат простата реалност – ние се уште не го победивме овој вирус“, рече Филип Витфорд, доктор и заменик -претседател на парламентарната група за ковид -19.

Оваа недела, Британија ги донираше првите дози на вакцината за меѓународна дистрибуција, и доколку не дојде до брзо зголемување на меѓународното производство преку размена на знаење и технологија, едноставно ќе биде невозможно да се вакцинира светот и да се стави крај на пандемијата. Без построги гранични контроли, ризикуваме да внесеме опции отпорни на вакцините, додека неконтролираното распространување овде може да доведе до нов британски вирус, рече Витфорд.