Во Ереван тие веруваат дека Турција, како учесник во конфликтот во Карабах, се обидува да ја преземе контролата врз снабдувањето со енергија од Каспиското Море кон Европа, рече ерменскиот претседател Армен Саркисјан во интервју за „Комерсант“.

Саркисјан истакна дека „ако ги погледнете азербејџанско-турските цели, очигледно е дека не станува збор само за Карабах“.

„Турција е таму затоа што сака да ги контролира овие патишта (снабдување со нафта и гас). Колку подолго трае конфликтот, толку поголемо ќе биде присуството на Турција во Азербејџан. Тоа исто така ќе ја промени регионалната геополитика. Турција станува сосед на Русија, со која потоа ќе има копнена граница. „

“Турција ќе ги контролира нафтоводите и гасоводите што водат кон Европа“, објасни претседателот на Ерменија.

Според него, „тоа ќе значи дека Турција ќе има огромно влијание врз енергетската безбедност на Европа“.

„Сè уште ќе има огромно влијание врз Централна Азија и Каспискиот регион, бидејќи таму поминува дел од гасот и нафтата.

Во таква ситуација Турција ќе биде на средина и ќе одлучува: ако сакам, ќе пропуштам повеќе нафта, а ако не сакам нема да пуштам. Тогаш Ердоган ќе им рече на Европејаните: Ако се однесувате убаво, ќе направам сè за да ви ги донесам природен гас и нафта.

Така Турција ќе ги контролира гасот и нафтата што не ги поседува. „Порано беше купувач, а сега ќе биде контролор“, рече Саркисјан.