Најмалку два ловци Ф-16 се распоредени на аеродромот Гјанџи во Азербејџан, објави Њујорк тајмс, додека Азербејџан негираше употреба на Ф-16 во конфликтот во Нагорно Карабах.

Новинарот на американскиот весник Кристијан Триберт пишува дека анализата на сателитските снимки на компанијата „Планет лабс“ покажала дека на аеродромот има авиони Ф-16 заедно со товарниот авион ЦН-235, кои се „управувани од турските воздухопловни сили“. Видеото е објавено на Твитер.

Визуелните карактеристики на различните авиони беа споредувани, вклучувајќи ги и оние што ги користеше Азербејџан: МиГ-21, Миг-29, Су-25, Л-39. Според изворот на „Newујорк Тајмс“, на видеото се гледа и „поголем авион“, кој најверојатно е „транспортен авион CASA CN-235, кој исто така го користи турското Воено воздухопловство.

Локацирањето на Ф-16 на азербејџанскиот аеродром може да укаже на „зголемено учество на поголема сила, Турција, во обновување на непријателствата меѓу Ерменија и Азербејџан“. Изворот наведува дека „сириските платеници, поддржани од Турција, веќе се борат рамо до рамо со азербејџанската армија“.

Да потсетиме, Ереван инсистира дека неговиот Су-25 да го собори Ф-16 на Турција, на крајот на септември. Азербејџан ја објави својата верзија за тоа како се соборени ловците Су-25. Според Баку, два Су-25 се срушиле додека удриле во планина. Турските авиони Ф-16 може да се видат во Азербејџан на објавените фотографии, но тоа не докажува дека еден од овие авиони го соборил Су-25 на ерменските воздухопловни сили.