Актуелниот претседател на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, знаеше шест месеци пред почетокот на НАТО интервенцијата дека Србија ќе биде бомбардирана, откри адвокатот Тома Фила.

Тој вели дека оваа информација излезе за време на судењето на група албански терористи од Косово и Метохија.

Имаше судење на една група од Косово, потоа за време на судењето почнаа да излегуваат разни скриени документи. Оние документи што ни ги покажаа беа документи што ги видовме за прв пат во нашите животи и прв пат слушнавме за нив.

Тогаш судијата сфати дека обвинението според кое ние го уништивме Рамбује е неосновано и дека во октомври 1998 година беше дадена наредба само да се почека повод и да се бомбардира Србија без дополнителна приказна за тоа.

Потоа, тие го донесоа актот за наредување и Солана од октомври 1998 година, само чекаше причина поради која ќе не бомбардираа. Поради брзањето започна да бараат причина за бомбардирањето, тие се обидоа во Пеќ со семејство, за подоцна да се утврди дека причината воопшто не е политичка и дека биле убиени од Албанци, вели Фила.

Тој вели дека сè после тоа, дури и самиот Рамбује, беше чиста фарса.

Кога погледнавме сè, какви дописи биле праќани, утврдивме дека во 1998 година, било наредено Србија да биде бомбардирана, без оглед што е направено. Целата работа со преговорите во Рамбује беше фарса, а слушам разни политичари кои велат: Да прифативме во Рамбује, ќе беше поинаку. Тоа не е точно, вели Фила.

Видовме преписка помеѓу генералот Кларк, тогашен воен командант на НАТО, кој не бомбардираше, и Вокер, кој дури изјавуваше дека и ОВК вршат злосторства.

Во преписката, Кларк го предупредува Вокер да не зборува за тоа, велејќи му: „Вие знаете што подготвуваме за нив на пролет, а ако тврдиме дека ОВК прави злосторства, тогаш нема да може тоа да го направиме, затоа престанете да зборувате за тоа. На тоа Вокер се извинува и вели дека нема да го повтори тоа повеќе.

Доајенот од адвокатурата вели дека и Мило Ѓукановиќ бил во постојана врска со Вилијам Вокер.

Од преписката меѓу Мило Ѓукановиќ и Вокер и Американците, може да се види дека Мило бил информиран во октомври 1998 година. Мило прашува: “Дали останува како што е договорено?”