Дејан Миленковиќ Багзи, раководител на Службата за специјални истражни методи (ССИМ) на Управата за криминалистичка полиција при Министерството за внатрешни работи на Србија, го прослушкувал претседателот Александар Вучиќ и неговото семејство по директна наредба на Дијана Хркаловиќ, поранешен државен секретар на ова министерство, велат извори блиски до истрагата.

На сослушувањето, Миленковиќ рече дека правел сè по нејзина наредба и транскриптите од прислушуваните разговори меѓу Вучиќ и неговото семејство ги доставувач кај неа лично. Постои основано сомнение дека овие записници завршиле кај мафијашите од кавачкиот кланот клан, вели извор близок до истрагата.

На тој начин, Багзи го потврди сведочењето на околу 50 вработени во српското МВР, кои беа испрашувани од инспекторите на секторот за внатрешна контрола. Нивните изјави целосно се совпаѓаат. Сите тие сведочеа дека Хркаловиќ е мозокот на целата операција, дури и возачите кои на сослушувањето рекоа дека ги носеле транскриптите на одредени лица. Затоа, според релевантни информации, се очекуваат бројни апсења на лица вклучени во невиден скандал.

Поранешниот државен секретар одговараше на полициски прашања неколку часа. Нејзините одговори главно беа дека не се сеќава, дека не памти, дека не е упатена.

Сепак, таа одби да одговори на полиграф на прашањата на истражните органи.

Дијана Хркаловиќ беше испрашувана и во врска со сомневањата за внатрешна контрола дека врвот на полиција го штитела Дарко Елез (40), чија екстрадиција ја бараат властите на БиХ поради низа сериозни злосторства и кој е близок до Кавачкиот клан.

Таа тогаш рече дека не се сеќава на контактите со него и негираше дека е дел од мрежата на заштитници на Елез. Неофицијално се дознава дека инспекторите кои се занимаваат со овој случај дошле до сознанија дека Елез е покриван со години.

Според информациите, дел од прислушуваните разговори бил однесен кај претседателот Вучиќ