Синоќа повторно бевме сведоци на престанок на работата на срцето на еден фудбалер на Европското фудбалско првенство во Копенхаген . Кристијан Ериксен падна, но за разлика од многумина пред него, тој беше успешно реанимиран.

Главното прашање е како и зошто? Можеби и најдобриот одговор е човечкиот фактор. Едноставно, на смртта се мисли само кога таа ќе се случи, и многу работи пред тоа едноставно не се прават. Затоа УЕФА одлучи Европското првенство во фудбал ЕУРО 2020, што сега се одржува, да биде многу подобро организирано и што е најважно подобро проверено. Така, освен проверката на првата помош на теренот и медицинските услови, која се прави еден ден пред напртеварот и на самиот ден на натпреварот, беше додадена и проверката три дена пред натпреварот.

Едноставно, ништо не е оставено на случајноста. Добивме дури и “Hawk eye” доктор, односно официјално им беше дозволено на лекарите од областа да користат камера (око соколово) која снима од воздух за да ги види сите ризични ситуации. Така, УЕФА ги претвори своите допинг официри направи медицински официри и на сите им беа дадени дополнителни задачи со цел да спречат несаканите настани.

Се разбира, целата оваа техника важи само доколку има луѓе кои се обучени да ја користат. Тоа вчера докторот Јенс Клајнфелд, по е професија анестезиолог, успешно го демонстрираше. Не беше важно само неговото знаење, туку и неговата рутина, бидејќи тој учи тим на лекари да прават реанимација. И кога се чинеше дека Ериксен ќе заврши како Миклош Фехер или Марк Вивиен Фоа, доктор Клајенфелд едноставно го примени она што го демонстрираше илјада пати на колегите и студентите.

Можеби сè најдобро е опишано со зборовите на неговиот колега, Валенти Велков која исто така беше на стадионот во Копенхаген и која не само што е искусен контролор за допинг, туку е и тимски лекар.

Момци, голем аплауз за Јенс вечерва!!! Тој одржа одлична презентација и тренинг за медицинските тимови на теренот пред натпреварот за ненадеен срцев удар. И сè се случи на ист начин, како во книгите, но со обучени луѓе. Сите беа подготвени за тоа и реагираа навистина брзо, а Јенс ја продолжи презентацијата на теренот.