Германската канцеларка Ангела Меркел вели дека претстојната година носи голема надеж и им се заблагодарува на граѓаните за „историскиот напор“ во борбата против епидемијата. Меркел тоа го кажува во своето веројатно последно новогодишно обраќање.

Овие денови и недели – и тука нема што да се разубавува – се тешки времиња за нашата земја. И така ќе остане уште долго време, вели канцеларката Ангела Меркел во своето веројатно последно новогодишно обраќање до граѓаните, што традиционално се емитува на јавниот сервис последната вечер од годината, пренесува ДВ.

Во 2020 година ни се случи нешто на што светот не сметаше. Досега непознат вирус се влезе во нашите тела и животи. Не удира таму каде што сме најхумани: во близок контакт, прегратки, разговор, прослава – вели Меркел.

Таа ја опишува пандемијата како „политичка, социјална и економска задача на векот“ и им се заблагодарува на граѓаните за „вложувањето историски напор“ во борбата против вирусот. Зимата ќе биде тешка, додаде Меркел: „Знаеме што можеме да сториме против вирусот. Покрај вакцината, ние веќе имаме ефикасни средства – да ги следиме правилата, секој од нас “.

Како општество, не смееме да заборавиме колку луѓе изгубија некој близок, така што тој не можеше да биде близу до него во последните часови. Не можам да ја ублажам нивната болка. Но, вечерва мислам на нив – вели Меркел во говорот чиј текст претходно беше доставен до медиумите.

Канцеларката додава дека за луѓето кои тагуваат за своите најблиски или самите ги чувствуваат последиците од вирусот, тоа е горко чувство кога „некои непоправливи луѓе го негираат постоењето на вирусот“.

Теориите на заговор не само што се невистинити и опасни, тие се цинични и сурови кон овие луѓе – истакна Меркел.

Меркел вели дека ова е година во која „многумина се надминаа себеси и не се чукаа во гради поради тоа- како лекари и медицински сестри во болници и домови за стари лица, или војници кои помагаат да се надмине пандемијата, продавачи, возачи, поштари, воспитувачи, наставници и полиција.

Почетокот на вакцинацијата, вели таа, е надеж.

Ова се лицата на првите вакцинирани, најстарите и нивните негуватели и медицински сестри и медицински персонал – наведува Меркел и додава: „И јас ќе бидам вакцинирана кога ќе дојде мојот ред“.

Бидејќи Меркел го објави своето политичко пензионирање по изборите во есента 2021 година, овој нејзин 16-ти новогодишен говор е веројатно последниот.

Таа вели: „Никогаш во последните 15 години старата година не ни падна толку тешко на сите нас заедно – и покрај грижите и скептицизмот, никогаш не сме погледнале во новата година со толку многу надеж“.