„Општо, резултатите од студијата покажуваат дека пелин го контролира репродуктивниот раст на клетките на ракот“, заклучуваат авторите на студијата, експерти од Универзитетот во Калифорнија.
Артемисинин, “Артемисија Ануа” или едноставно пелин. Неодамна беше откриено дека тие придонесуваат за уништување на 98% од клетките на ракот за само 16 часа.

Ако користите само пелин, тоа ќе го намали развојот на клетките на ракот во белите дробови за 28%, но ако го комбинираме ова растение со железо, тоа целосно ќе ги отстрани заболените клетки.

Експериментот докажува дека пелин нема негативно влијание врз здравите белодробни клетки. Во минатото, пелин се користел како моќен лек за маларија, но сега е научно докажано дека ова растение е исто така ефикасно во борбата против ракот.

Кога научниците додадоа железо на пелин за време на експериментот, а потоа лекуваа рак на белите дробови со тој лек, откриено е дека пелин ги уништува заболените клетки, оставајќи ги здравите клетки недопрени.

„Општо, резултатите од студијата покажуваат дека пелин го контролира репродуктивниот раст на клетките на ракот“, заклучуваат авторите на студијата, експерти од Универзитетот во Калифорнија.

Тинктурата на пелин се користи за лекување на рак и маларија во Кина веќе неколку илјади години. Сега научниците велат дека тајната на ова растение е во богатството на железо и други елементи во трагови од кои ракот се „плаши“.

Но, народната медицина користи пелин со векови:

Маст од пелин: потребни се 10 грама екстракт од пелин; 100 грама растително масло или маст.

Пелин во прав: тревата треба да се меле во прав и да се зема половина лажичка 5 до 6 пати на ден после јадење, постепено да се намалува бројот на дози на три пати на ден, во текот на една недела. Правот од пелин е поефикасен од чајот од пелин.

Сок од пелин: кога цвета пелин, исцедете 1 лажица сок од цвеќињата и лисјата, а потоа измешајте го со мед и земете го 3 пати на ден пред јадење.