Никој не починал од грип во Австрија оваа година, а министерот за здравство на Австрија, Рудолф Аншобер, објави дека се појавил само еден случај на грип, поврзан со влегувањето на еден патник од странство во Австрија.

Цела Европа бележи чудо што нема грип, освен Португалија, Велика Британија, Данска, Литванија и Азербејџан, рече Аншобер.

Тој посочи дека во Австрија оваа година имало инфекции слични на грип, но дека, освен сегашниот еден увезен случај, немало активност на грип, така што немало смртни случаи од грип.

Во минатото, илјадници луѓе секогаш умирале во сезоната на грип. Така е во сезоната 2016-2017. евидентиран е рекорден број на жртви на грип – 4.436.

Една година подоцна, регистрирани се 2.851 смртни случаи од грип, во сезоната 2018-2019. биле 1.373 починати, и 2019-2020 година имало 834 починати од грип.

Мерките за заштита од коронавирус од маска на далечина, и хигиената, не само што ја намалија инфекцијата со овој вирус, туку за прв пат спречија епидемија на грип, а со тоа и голем број смртни случаи, што би претставувало дополнителен товар за здравствениот систем, рече Аншобер.