Процентот на инфекција на новиот вид на коронавирус, според медицинските експерти, е дури 70 проценти поголем од претходно, што ја доведува во прашање ефикасноста на достапните вакцини.

Вакцината ќе штити во висок процент и од новата мутација. Тоа зависи од антигенската структура што е во двата вируси, но во основа вакцината ќе штити во висок процент. Затоа, вакцината треба да се прими што е можно побрзо – вели епидемиологот др. Радмило Петровиќ.

Овој вирус, откако се појави пред една година во Кина, до денес имаше многу мали антигени промени, затоа очекувавме да се појават некои поголеми антигени промени кај популацијата, и тоа се случи. Но тоа не е ништо ново, никакво чудо. Се надеваме дека нема да биде потешко отколку што беше досега, според сите правила не треба да биде потешко отколку што е, иако некои најавуваат дека тоа би можел да биде следниот голем бран во оваа пандемија, па затоа ќе се бориме со овој вирус уште неколку месеци, рече докторот.

Епидемиологот зборуваше и за контраиндикации, кои се токму причината што многумина се плашат од имунизација.

Треба да бидете внимателни, сигурно е дека оваа вакцина има контраиндикации, тоа е секако нагласено во упатствата на производителот. Секако, треба да се биде претпазлив кај оние кои примаат имуносупресивна терапија, кои се лекуваат со кортикостероиди. Исто така, според нашиот закон, овие вакцини не треба да им се даваат на овие луѓе. Треба само да ги почитувате контраиндикациите што ги наведуваат производителите.

Непријатните појави што можат да се појават според мене, тоа е една охрабрувачка вест, е дека околу 250 000 луѓе биле вакцинирани со вакцината Фајзер во САД, а имало само шест случаи на сериозна алергиска реакција – вели Петровиќ.

Тој додаде дека станува збор за пристојна бројка, која не предупредува и не предизвикува никакви проблеми. 

Оние локални реакции, црвенило, оток, болка, кои поминуваат за два или три дена, не се несакани ефекти, тие се случуваат со сите вакцини – смета лекарот.