Хакери од Ниш ги измамиле инвеститорите ширум светот за цели 70 милиони долари, продавајќи им непостоечки криптовалути „по половина цена“, преку лажни инвестициски портали, открива „Информер“! Измамниците хакери тврдеа дека имаат погони за рударење на биткоини низ целиот свет и им ветуваа на наивните инвеститори профит од најмалку 80 проценти, но сите беа прелажани!

Бидејќи меѓу жртвите се и американски граѓани од Тексас, во истрагата се вклучи и нивното Федерално биро за истраги (ФБИ), врз основа на чии информации српската полиција во јули уапси 11 измамници во Ниш. Сега Америка бара нивна екстрадиција, но ако тамошниот суд им суди, на хакерите им се заканува повеќе децениска затворска казна, многу повеќе отколку што би добиле од српското судство.

Како што може да се дознае од изворите од истрагата, хакерите создале и рекламирале повеќе од 20 лажни портали за инвестиции на Интернет од јануари 2014 година, како што се „Опшен џајантс“, „Криптотрејдинг ворлд “, „Дрегон мајнинг“, „Биткоин трејдинг” и други.

Во целиот свет, тие бараа жртви, кои ќе инвестираат пари во лажни платформи за инвестиции за трговија со криптовалути. Инвеститорите би добиле корисничко име и лозинка на тие портали и откако ќе дадат пари, ќе го видат наводниот приход на тој портал. Сепак, тука немаше вистинска трговија, а парите на инвеститорите завршуваа во џебовите на хакерите, пишува Информер.

Хакерите имале лажни имиња и слики на тие портали.

Покрај тоа, тие имале телефонски и видео средби со инвеститорите, глумејќи како брокери, со цел да бидат што е можно поубедливи. На овие лажни платформи тие се претставуваа како „лидери на светскиот пазар во бинарни опции“ и тврдеа дека просечната заработка на инвестицијата достигнува дури 80 проценти. Тие ветуваа и компензација за секоја изгубена трансакција во износ од 20 проценти од инвестицијата. Покрај тоа, хакерите тврдеа на лажни портали дека имаат и компјутерски постројки за производство (т.н. рударење) на биткоин во Обединетите Арапски Емирати, Индија, Мароко, Мексико и Кина, каде може да се купат за половина од пазарната цена, но сè беше чиста измама.

Доколку инвеститорите побараа да ги повлечат своите пари од порталот, хакерите ќе ги затворат тие портали, а потоа ќе отворат нови и ќе продолжат со измамата.

Американското ФБИ процени дека вкупната финансиска штета што ја претрпеа измамените инвеститори е поголема од 70 милиони долари. Сите уапсени се товарат за интернет измама и перење пари.