49-годишен пациент, заразен со корона, од околината на Лесковац, кој беше сместен во психијатриското одделение на ковид болницата во Лесковац, се обиде да изврши самоубиство.

Тој скокнал од прозорецот на ова одделение, кое е дел од ковид болницата во Лесковац и се обидело да си го пресече вратот со скршеното стакло, пишуваат локалните медиуми.

За среќа, тој беше спасен со брзата интервенција на персоналот во Ургентниот центар.

Тој бил вратен на психијатриското одделение.

Мотивот за неговата постапка не е познат.

Инаку, српската јавност неодамна ја потресе информацијата дека пациент (75) го одземал животот скокајќи од прозорец во КБЦ „Д-р Драгиша Мишовиќ“.

Според зборовите на заменик-директорот на оваа институција, д-р Предраг Савиќ, човекот претходно немал психијатриски проблеми, но присуствувал на шокантни сцени во болницата и гледал кога лицето од креветот покрај него починало од последиците на вирусот корона.

Колку е ужасно и трауматично искуството во ковид болниците, каков паничен страв ги обзема луѓето кога ќе извршат самоубиство скокајќи низ прозорец и како лекарите можат да се справат со вакви ужасни настани што се случуваат последните месеци?

Стравот до ниво на паника се јавува многу често во ковид болници и тоа во моменти на многу тешко или невозможно дишење. Тоа е реакција на директна, непосредна закана по животот, вели д-р Ивана Сташевиќ Карличиќ.