По наредба на Обвинителството за организиран криминал, полицијата во Србија уапси 11 осомничени за криумчарење 18 мигранти и незаконско преминување на државната граница на Србија кон Унгарија.

Во периодот од 22 февруари до 3 јули годинава, членовите на организираната криминална група организираа нелегално преминување на државната граница на Србија со цел натамошен илегален транзит низ Унгарија кон земјите од Европската унија, 18 мигранти со неидентификувано државјанство.

Осомничените прифаќале мигранти во меѓузоната лоцирана помеѓу Република Србија и Република Унгарија, односно помеѓу граничните премини Хоргош и граничниот премин Реске, кои претходно нелегално ја минувале српската граница пеш, заобиколувајќи ја граничната контрола, криејќи се зад камионите и сместувајќи ги во нивните домови. патничко моторно возило и со помош на патна исправа – српски пасоши кои припаѓаат на други лица и со кои мигрантите имаат физички сличности овозможуваат нелегално влегување на територијата на Република Унгарија.

Криминалната група вели дека најдобро за транспорт била Македонија која што лесно се минела, а потоа во Србија доправа иделе вистинските маки .