Словенечката ќелија на криминалниот кавачки клан имала тарифи за куририте кои носеле кокаин и марихуана низ целата земја, но и во Европа.

Тие имале ценовник според кој плаќале курири за пренос на дрога, оружје и пари од едно до друго место, а добиле 250 евра за транспорт на килограм кокаин низ цела Словенија.

Тоа е напишано во кривичната пријава што словенечката полиција ја достави до тамошното Специјално државно обвинителство на 14 мај против неколку десетици лица.

Марко Шкребец Коко му испрати на Дарко Невзатовиќ, наречен Каспер, ценовник на услуги што ќе ги извршува Милош Миљковиќ- Јон Дере и колку ќе биде платен за тоа. Од ценовникот се гледа дека тој добил 750 евра за превоз на килограм кокаин до Риека или Загреб и 400 евра за превоз на половина килограм. За транспорт на килограм кокаин до Сплит 900 евра, Салцбург 750 евра, Виена 1.000 евра, Минхен 1.000 евра, Штутгарт 1.250 евра, Венеција 750 евра и за транспорт на кокаин во Словенија 250 евра, се вели во пријавата.

Појаснето е дека Миљковиќ од возачот на камионот добил 100 евра и патни трошоци за преземање на канабисот во Германија, а патни трошоци и 500 евра за транспорт на пари.

Сепак, тој мораше да даде 30 проценти од тие пари на кланот, за да се отплаќаат возилата што ги користеле за шверц.

Изнајмувањето на станот на адресата Кведрова цеста, Копер, каде се наоѓаше скривалиштето на дрога и каде живееше Милош Миљковиќ, беше финансиран од криминална организација. Другите трошоци направени од Милош Миљковиќ биле вклучени во цената на неговите услуги, се наведува во документите.

На списокот со десетици осомничени членови на тој клан, доминираат државјани на Словенија, но во извештајот има и државјани на Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора.

Милан Вујотиќ (39), Лавитезе, е четврти на списокот со осомничени, а тамошните власти го обвинуваат дека се договорил со Филип Вржиќ (36) во 2018 година да основа филијала на кавачкиот кланот во Словенија, како и да набавува дрога за нив, која тие би ја дистрибуирале низ цела Европа.

Се сомнева дека Вујотиќ ги снабдувал со кокаин за прв пат во декември 2018 година, а испораката, која пристигнала во Словенија од шпанското летно одморалиште Лјорет дел Мар, била под надзор на шефот на таа група, Филип Вржиќ, наречен Другар и Број 10. Потоа наредбите за понатамошен превоз ги дал Клемен Кадивец, чие тајно име било Том Форд.

Словенечката полиција објасни дека собрала докази против членовите на таа криминална група преку класична работа, но исто така и под тајни истражувачки методи, меѓу кои била и тајна операција за трговија со дрога. Бројни докази вклучуваат опрема за пакување и броење, снимки од надзор, одземени мобилни телефони во кои членовите на криминалната група оставиле многу докази, како и ДНК од сите запленети предмети. За време на истрагата, други осомничени лица беа идентификувани врз основа на фото-документација, а на инспекторите им беше дозволено да снимаат аудио и видео во нивното место на живеење и во движење, како и да прислушуваат и да ја снимаат нивната целосна електронска комуникација.

Во таа истрага, словенечката полиција соработуваше со колеги од Норвешка, Германија, Италија, Шпанија, Хрватска, Србија, Австрија и Холандија.

Со комбинација на класични полициски задачи и прикриени истражни мерки, потврдено е дека осомничените се занимавале со складирање, продажба, трансфер и посредување при продажба на супстанции класифицирани како дрога, со што се стекнале со голема количина на незаконска материјална корист, како и продажба, купување, складирање и пренесување на оружје, се наведува во пријавата.

На 14 мај, словенечката полиција упадна во ќелијата на тамошниот криминален кавачки клан и осомничи најмалку 60 лица за шверц на дрога, оружје и нелегално пренесување милиони заработени од таа работа од Шпанија во Белград.

Братот на Клемен Кадивец, еден од водачите на словенечката ќелија на кавачкиот клан, Блаж Кадивец – Скај Љjубљана, беше задолжен за плаќање на добавувачите на кокаин од Шпанија и Холандија. Во документите пишува дека тој им ги испраќал парите со курири, а дека парите за исплата на курирот ги испратил преку Дарко Невзатовиќ.

Полицијата опишува дека тој му дал на Невзатовиќ 200.000 евра за исплата на добавувачи на канабис од Шпанија, кои биле вакумирани за полесно пренесување и дека тој му платил на снабдувачот на кокаин од Холандија на ист начин, но се работи за 300.000 евра.