Милијардерот Џорџ Сорос со години финансира избори на ниво на локалите јавни обвинителства, што либералните групи го сметаат како процес за „долготрајна кампања за преобликување на американскиот кривично-правен систем“.

Победите на локалните избори за американските јавни обвинители поврзани со милијардерот Џорџ Сорос покренуваат бројни прашања, пишува „Фокс њуз“.

Американскиот инвеститор, милијардер и филантроп, познат по своите „раскошни донации“ за политички цели, наводно спроведува кампања што влијае на локалното спроведување на законот, изјави Дан Гејнор, потпретседател на конзервативниот „Центар за истражување на медиуми“.

Ова е операција што Сорос ја финансира неколку години и е дизајнирана да влијае на локалните правни системи низ целата земја. рече тој.

Гејнор, чиј „Медиумски истражувачки центар“ го следи финансирањето на субјектите поддржани од Сорос, цитираше извештај на „Лос Анџелес тајмс“ од 2018 година, во кој се тврди дека милијардерот потрошил повеќе од 16 милиони долари на избори во области надвор од Калифорнија.

Во истиот извештај се наведува дека трошењето на Сорос во Калифорнија надминало 2,7 милиони долари.

Гејнор додава дека Фондацијата Сорос за отворено општество додели грант од 50 милиони долари на Американската унија за граѓански слободи (АЦЛУ) во 2014 година за поддршка на националната кампања за реформа на политиките за кривично право.

„Сорос знае дека окружните обвинители и државните правобранители имаат неверојатна моќ. „За кампањата на окружниот правобранител во округот Кук, Ким Фокс, кој ги отфрли обвиненијата во случајот со Јуси Смолет, потроши два милиони долари“, рече Гејнор.

Тековниот изборен циклус е обележан со зголемен број на локални обвинители кои победија на изборите со пари поврзани со Џорџ Сорос.

Така, милијардерот донираше најмалку еден и пол милиони долари на Калифорнискиот комитет за политичка акција за правда и безбедност (ПАЦ), кој го поддржа демократот Џорџ Гаскоин од Лос Анџелес.

Откако доби околу 80.000 американски долари рекламни средства од ПАЦ, Шалена Кук Џонс, избраната демократска обвинителка на округот Чатам во Џорџија, исто така победи на изборите, според „Атенс Банер Хералд“.

ПАЦ, исто така, ја финансираше со 116.000 долари успешната кандидатура за окружниот обвинител Кимберли Гарднер во Сент Луис.

Претходно, во извештајот на „Вашингтон пост“ се наведува дека „прогресивните претовкандидати“ успешно ги победиле претходните носители на власта откако добиле близу еден милион долари финансиска поддршка од ПАЦ во областите Арлингтон и Ферфакс во 2019 година.

Сорос го поддржа Париз Дегани-Тафти да ги победи Окружниот обвинител во Арлингтон, Теа Стамос, а го поддржа и поранешниот вработен во Министерството за правда Стив Дескано против окружниот обвинител на Ферфекс, Рејмонд Морог.

Извештаите за финансирање на кампањата цитирани од Фокс Њуз покажуваат дека Дегани-Тафти добил 583 000 долари од ПАЦ, а Дескано 392 000 долари.

Во 2016 година, републиканец кој се кандидираше за окружен обвинител во округот Хенри, Џорџија, се повлече откако управата на фондот на Сорос застана зад неговиот противник.

По консултација со моето семејство и моите советници, стана јасно дека најверојатно нема да бидеме успешни против неограничено финансиран противник и јас одбивам да го турнам моето семејство да помине низ она што се случи на другите избори поддржани од Сорос, рече тогаш обвинителот Мет Меккорд.

Јавниот обвинител Вилијам Бар во 2019 година предупреди дека либералниот милијардер Џорџ Сорос „финансира радикални кандидати за обвинители“ во градовите низ целата земја.

Бар тогаш предупреди дека ако продолжи вака, овој тренд може да резултира со зголемување на насилниот криминал.

Имаше развој на ситуацијата кога Џорџ Сорос доаѓа во претежно демократските кругови и инвестира многу пари за да избере луѓе кои не се заинтересирани за поддршка на спроведувањето на законот, односно не се заинтересирани за гонење на криминалци, туку за спроведување други општествени планови. Можеме да се најдеме во позиција заедниците кои не ја поддржуваат полицијата можеби нема да ја добијат полициската заштита што им е потребна, рече Бар.