Џамбаски: Нема да дозволиме понижување на бугарската историја. Не дозволуваме вандалите да ни го рушат мирот

Ние сме ВМРО, а не клуб за везење . Нема да дозволиме понижување на оваа зграда .Ова го рече заменик претседателот на ВМРО Ангел Џамбаски во „Офанзива со Лубо Огњанов“ на Канал 3.

Исто така сакам да напоменеме дека Бугарија е многу блага кон Македонија. Ние се однесуваме пријателски и европски , но се има граница.

Членови на младинската организација на ВМРО-ДПМНЕ во Скопје- општина Гази Баба го запалија националното знаме на Република Бугарија и се пофалија со своето дело објавувајќи видео на Фејсбук, на кое ја приложија пораката: „Одговор на заедничката историја“.

Политичарот истакна дека соседите едноставно мора да се придржува кон договорот за добрососедство со цел да влезе во ЕУ. ” Бевме апсолутно во право. Нашите проценки беа точни во однос на омразата и антибугарската реторика. Палењето државни знамиња е меѓународен скандал“.

Според Џамбаски, тие мора да престанат да ја фалсификуваат бугарската историја и да престанат да користат говор на омраза. „Сè уште има стотици илјади Бугари кои живеат во северна Македонија и имаат бугарски идентитет. Тие мора да ја признаат бугарската основа на нивниот јазик. Тој е скептичен дека за еден месец работите ќе се променат во позитивна насока.