Вториот човек на американската крајбрежна стража, адмиралот Чарлс Реј, бил позитивен на вирусот корона.

Скоро сите членови на Генералштабот на САД отидоа во самоизолација откако уште еден човек на американската крајбрежна стража, адмирал Чарлс Реј, беше позитивен на коронавирус по состанокот на американскиот воен врв во Пентагон.

Висок воен службеник, кој побара анонимност, рече дека поради ризикот скоро целиот Генералштаб бил тестиран за вирусот корона, но дека сите, освен адмиралот Реј, биле негативни и продолжуваат да ги извршуваат своите должности.

Во меѓувреме, Белата куќа објави дека зголемувањето на бројот на лица заразени со ковид-19 меѓу службените лица на американската администрација не го загрозува функционирањето на американската влада.

Покрај адмиралот Реј, нема други високи воени службеници заразени со вирусот корона. Борбената подготвеност и подготвеноста на американските вооружени сили се непроменети – изјави претставникот на Пентагон, Џонатан Хофман.