Денес, папата Фрањо, заедно со другите верски водачи, присуствуваше на молитви за мир низ целиот свет, и за прв пат носеше маска додека ја извршуваше својата јавна функција.

Тој носеше бела маска за време на службата во римската базилика Санта Марија во Аракеола, пишува Ројтерс.  Папата порано носеше маска само во автомобилот што го носеше на неделните аудиенции во Ватикан.

Тој се соочи со големи критики, особено на социјалните мрежи, затоа што не носеше маска за време на општите аудиенции, а понекогаш доаѓаше и во релативно близок контакт со посетителите.

Ова доаѓа по се посериозните изјави на италијанските функционери дека ковид кризата повторно се комплицира.

Ситуацијата е сериозна, останете дома, колку што можете повеќе, им порача на Италијанците нивниот министер за здравство Роберто Сперанца.  Според него, сè уште постои надеж дека кривата на раст на заразата ќе биде „исправена“ и дека да дојде до ново општо затворање на Италија и карантин со кое државата ги одбрани своите животи оваа пролет, а сериозно ќе ја погоди економијата.

Да бидат работите уште полоши, во италијанското јавно здравство има недостиг од околу 10.000 лекари.  Веќе во пролетта беа ангажирани студенти на последната година од медицината, а сега се смета на лекарите кои се заразени, но се асимптоматски случаи.  Тоа секако не мириса на добро.