Стотици луѓе се собраа на плоштадот Свети Марко во Загреб, каде се одржува 19-та парада на гордоста, барајќи да се започне процесот за промена на Уставот, така што сите семејства да се еднакви по сите права и обврски, а истополовите семејства да бидат вклучени во дефиницијата за брак.

Меѓу учесниците има неколку политичари, вклучително и вицепремиерот од Независната демократска српска партија (СДС С) Борис Милошевиќ, пратеникот Домагој Хајдуковиќ, Катарина Пеовиќ од Работничкиот фронт и Сандра Бенчиќ од платформата „Можеме“, пишува хрватски индекс, пренесува Танјуг.

Поворката, за прв пат, започна од плоштадот пред највисоките владини институции, седиштето на Владата, Собранието и Уставниот суд, според Хина.

Учесниците носат транспаренти, барајќи уставно загарантирана еднаквост на сите семејства.

„Loveубовта не познава пол“, „Без поделба на розово и сино“, „Различни луѓе имаат еднакви права“, „Уставното ограничување од 2013 година е неприродно“, „Заедно во кралица“ – се дел од натписите што ги носат учесниците, заедно со традиционалните знамиња бои на виножито.

Овогодинешниот слоган на Парадата на гордоста е „Слобода внатре и надвор од четирите зида“, а собирот, како што е најавено, ќе го обезбеди полицијата.