ГЕРБ го враќа мандатот за формирање влада. Ова го објави бугарскиот премиер во оставка и лидер на партијата Бојко Борисов во живо на Фејсбук.

Ја прифаќам одлуката на Извршниот комитет да го врати мандатот. Го враќаме мандатот за формирање влада, рече тој.

Според Борисов, втората политичка сила Има таков народ нема да формира влада.

Партиите одлучија неодговорно и арогантно да одбијат да преговараат со нас, рече мандатарот на ГЕРБ за состав на новата влада, Даниел Митов.

Народот рече дека ГЕРБ мора да биде на власт. И второ, народот рече дека ГЕРБ мора да се контролира. Тоа е, народот не ни даде предност. Ова е моето читање на изборите, рече бугарскиот премиер во оставка.

Има таков народ нема да формираат влада, се плашат и нема да се однесуваат одговорно како нас, рече Борисов. Тие ќе направат голем проблем.

Направивме сериозен, отворен обид да ги повикаме партиите со кои имавме намера да разговараме за разговори за специфични политики и можности за формирање кабинет што ќе преземе одговорност за управување со земјата што, знаете, не е лесно. Одбивањето на дијалог не е политичко однесување што може да се одржи подолго време. Нема да има предвидлив политички процес, нема да биде јасно што можат да очекуваат бугарските граѓани во наредните месеци, рече Бојко Борисов.