Пекинг се спротивставува на сопственикот на TickTook, кинеската компанија Byte Dance, насилно да продава дел од бизнисот на компанијата во Америка и би сакал апликацијата едноставно да биде затворена во САД, пренесува Ројтерс повикувајќи се на три неименувани извори запознаени со ситуацијата.

Претседателот на САД Доналд Трамп претходно изјави дека 15 септември останува крајниот рок во кој кинеската апликација за размена на кратки видео содржини ТикТок мора да го продаде својот бизнис во САД на американска компанија или во спротивно ќе биде забранет.

Сепак, кинеските власти веруваат дека присилната продажба би довела до тоа Бајт Данс и Кина да дејствуваат слабо под притисок на Вашингтон, според изборите, кои побараа да останат анонимни.

Бајт Данче за Ројтерс изјави дека кинеската влада никогаш не предложила да го затворат ТикТок во САД или на кој било друг пазар.