Зголемувањето на заразени од коронавирусот ширум светот се зголемува и се повеќе луѓе завршуваат во болница поради инфекцијата. Покрај вирусот корона, постудениот период од годината носи ризик од сезонски болести и грип.

Знаеме дека сите се веќе малку уморни од ковид, но не е време да се откажат од заштитните мерки – рече д-р Џон Вајт.

Д-р Вајт ги наведе најлошите работи што можете да ги направите за време на пандемијата.

Немојте да бидете во близина на другите, особено ако не се чувствувате добро. Може да бидете заразени со ковид-19 дури и пред да добиете позитивен тест, затоа слушајте го вашето тело. Ако не се чувствувате добро, останете дома во кревет, рече лекарот.

Многумина ја ставаат маската само преку устата и не го покриваат носот. На овој начин капките можат да се шират, а маската не е толку ефикасна во спречувањето на инфекцијата, како што може да биде кога се носи правилно.

Одење на настани каде што има 50 или повеќе луѓе, без растојание и маска е опасна игра, посочува Вајт.

Рестораните со вклучена шведска маса сега не се идеална опција. Околу бифето може да се формираат гужви и капки, што може да биде заразно и лесно да се закачи на храната на масата.

Иако напредувавме откако се појави вирусот корона во светот, не треба да се надеваме на брзо и скоро решение, заклучи д-р Вајт.