Модниот дизајнер Пјер Кардин беше врвен иноватор .

Ќе остане запаметен по неговите футуристички креации – некои беа инспирирани од вселенската ера, некои беа дури и невозможни да се носат.

Тој се проби низ модната индустрија.

Париската висока мода отсекогаш била ексклузивна – нејзиното високо свештенство верувало дека сè мора да биде луксузно, индивидуално прилагодено и кожено кое што навистина чинеше премногу.

Тој започна готови колекции, приближувајќи ја високата мода до средната класа.