Италија е последната земја во низата што поднесе тужба против „Епл“, барајќи отштета од најмалку 60 милиони долари за своите корисници на „Ајфон“.

Следната земја што го тужи Apple за најмалку три модели, iPhone 6, iPhone 6S и iPhone 6 Plus, е Португалија, која ќе поднесе тужба најдоцна во февруари, со цел да ги обештети тамошните корисници за „непријатностите за време на користењето”.

Тужбата е поднесена дури во Бразил, но надлежниот бразилски суд одлучи дека „Епл“ не е виновен и дека е единствената земја што донела такво решение.

На пример, корисниците на „Епл“ од овие три, но и „Ајфон СЕ“, серија „Ајфон 7“ и други, ќе добијат најмалку 25 долари компензација од компанијата „Епл“ во САД и Франција за докажаното забавување на нивните телефони со цел да ја зачуваат батеријата автономија.

Скандалот наречен батеригејт го открија ИТ новинарите од Њујорк Тајмс за време на истражувањето за автономијата на батеријата и испитувањето на позадинскиот код во системот iOS во текот на 2017 година.

Големата врева, која се појави во медиумите, можеби ќе стивнеше доколку Apple не издаде официјално соопштение дека намерно го забавува iPhone-от за доброто на корисниците, што многумина го протолкуваа како арогантно и безмилосно.

„Епл“ редовно се жали на ваквите пресуди, се разбира, но не коментира ништо за овој случај, па затоа не се очекува коментар дури и по одлуките на Италија и Португалија.