Предлогот на бугарската парламентарна партија ВМРО БНД да се слави денот на бугарската, наместо денот на словенска писменост, ја вовлекува Бугарија во конфликт не само со Русија, туку и со сите словенски земји, рече заменик-претседателот на Словенската заедница во Бугарија, Крум Лазаров.

Тој потсети дека словенските народи дале огромен придонес во победата во руско-турската војна од 1877-1878 година. година, благодарение на што Бугарија успеа да се ослободи од турското владеење.

Ние секогаш ќе се поклониме на подвигот и жртвата на бугарската народна милиција. Но, вистина е дека милицијата броела околу 10.000 доброволци. На крајот на војната, руската и турската армија се состоеја од по 500 000 луѓе. Благодарение на оние храбри руски, полски и други војници кои се бореа под руското воено знаме, имаме слободна Бугарија. После руско-турската ослободителна војна, стотици претставници на чешки и словачки интелектуални кругови дојдоа да работат за духовниот развој на Бугарите, истакнува Лазарев.

Претходно, бугарските пратеници го поддржаа предлог-законот со кој ќе се смени името на празникот 24 мај. Во иднина ќе се одбележува Денот на бугарската писменост, а не на словенската. Предложено е името на празникот да се смени во Ден на бугарската писменост, образование и култура, наместо сегашното име ─ Ден на бугарското образование, култура и словенска писменост.

Иницијативата на ВМРО може да доведе до тоа Русија и Србија да се сметаат себеси за центар на словенскиот свет, предупреди раководителот на одделот за античка историја на Историскиот факултет на Универзитетот во Софија, Александар Николов.

Се разбира, кирилицата потекнува од Бугарија. Бугарија беше првиот центар на словенско-византиската цивилизација, тоа е исклучиво наш придонес, треба да бидеме горди на тоа. Не смееме да дозволиме другите земји да го узурпираат тоа наследство. Ми се чини дека ако ја отстраниме “словенската писменост” од името на празникот, ќе им дадеме простор на Русија и на Србија да го узурпираат тоа наследство, смета Николов.