Кинески милијардер доби дозвола за изградба на седумкатна приватна палата, со површина од 5.760 метри квадратни, со поглед на Хајд Парк, во центарот на Лондон.

Градскиот совет на Вестминстер му одобри на Чеунг Чунг-киу, тајкун од Хонг Конг, делумно да ја урне и да ја реконструира зградата во центарот на Лондон и да ја претвори во негов дом кој според експертите може да вреди 500 милиони фунти (скоро 700 милиони долари), пишува Гардијан.

Советот рече дека не бил во можност да го запре градежниот проект затоа што претходно на тоа место имало куќа, а правилата за планирање дозволуваат нејзина замена.

Портпарол на Советот рече дека оваа година Советот воведе политика што ќе спречи изградба на нови домови со над 200 квадратни метри.

Оваа политика не се однесува на реновирање на постојни индивидуални станови.

Градењето на правилен вид домови за живот на луѓето е приоритет на советот и Вестминстер испорача над 725 нови поволни домови од 2017 година.

Плановите, кои беа изгласани едногласно на состанокот на одборот, покажуваат дека имотот ќе има сала со тројна висина и подрум на две нивоа.