Легендарниот актер Спиро Губерина почина на 87-годишна возраст во Домот за стари лица во Загреб.

Губерин е запаметен по улогата на Јокан во „Вели магла“.

Како средношколец, тој настапи во комедии и оперети на Националниот театар во Шибеник.

Дипломирал во 1970 година на Академијата за драмски уметности во Загреб, каде бил трајно ангажиран во Хрватскиот народен театар од 1958 година до неговото пензионирање во 1999 година.