Српскиот патријарх Иринеј почина денес на 90-годишна возраст. Патријархот починал во 7 часот и 7 минути.

Информацијата за смртта на патријархот ја објави претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на својот Инстаграм профил.

“Ми беше чест да те познавам. Луѓето како тебе никогаш не заминуваат …”, напиша претседателот покрај црно-белиот патријарх.

Патријархот Иринеј беше 45-от врховен поглавар на Српската православна црква.

Иринеј беше избран за патријарх на Српската православна црква на 22 јануари 2010 година, по четири круга гласање и по случаен избор на еден од трите летоци со имињата на кандидатите за избор на патријарх во потесниот избор.

Тој беше устоличен на 23 јануари во белградската катедрала, а на 3 октомври истата година во Пеќката патријаршија.

Роден е во Видова, село во близина на Чачак, во 1930 година. Неговото световно име е Мирослав Гавриловиќ. Основно училиште посетувал во родниот град, а средното училиште го завршил во Чачак. Завршил гимназија, која ја учел во Призрен, во 1951 година. Потоа замина во Белград, каде што се стекна со универзитетска диплома на Богословскиот факултет.

Тој помина цели 34 години на чело на Нишката епархија. Тој се зафати со прашањето за изградба на нови храмови во областа Ниш.