Изборното собрание ќе биде на 18 февруари, скоро сите владици го потврдија своето пристигнување, освен владиците во Австралија и Нов Зеланд.

Изборното собрание на Српската православна црква ќе се одржи на 18 февруари, а најголемите шанси, како што дознаваат медиумите во црковните кругови, да бидат меѓу тројцата кандидати се владиката Иринеј (Буловиќ), епископот Шумадија Јован и митрополитот Загреб-Љубjана порфирије .

vladika Porfirije

Патријархот се избира со гласање на Собранието, а имињата на тројцата кандидати со најголем број гласови се ставаат во коверти, кои потоа ги извлекува еден од монасите. Тој треба да биде игумен на манастирот Свети Сисоје Матеј. – Имаше преговори во рамките на Црквата дали да се одржи собранието во мај, кога тоа е редовно, да се крши Уставот на Српската православна црква, или да се биде како што треба, во рок од три месеци, сега во февруари. Речиси сите владици потврдија дека ќе можат да дојдат, единствениот што не може да пристигне е епископот во Австралија и Нов Зеланд, па затоа беше одлучено изборното собрание да биде за околу месец и половина .

vladika Jovan