Веројатно веќе знаете дека кога Меркур е ретрограден, не треба да започнувате ништо. Важно е да знаете дека не треба да купувате стан, куќа, автомобил, некои поголеми технички апарати. Време е да ја завршиме работата, а не да започнуваме нови.

Меркур се движи ретроградно од 14 октомври до 4 ноември. Ќе биде во знакот на Шкорпија, до крајот на октомври.

Од 27 октомври до 4 ноември, тој ќе се врати во Вага, па комуникацијата ќе биде малку полесна. Можни се помирувања со вашиот поранешен партнер, како и средување односите со партнерот, доколку веќе сте во врска или брак. Тогаш не е добро време за свадба.

Повеќето луѓе ќе се фокусираат на сензуални задоволства и нема да биде чудно ако има зголемување на прекршувања на законот или некои проблеми во односите со другите. Избегнувајте кавги.

Оние кои се склони на љубомора нема да можат лесно да се контролираат, но секој треба да избегнува какви било сцени.

Плановите што сега не се реализираат не значат дека пропаднале, туку треба да се одложат за некое време.

Заборавените фактури може да дојдат на наплата, така што сè треба да се провери.

Време е да се оддели важното од неважното и да се препознаат приоритетите. Ако со некого не соработувате добро, оставете го тоа зад себе.

Внимателно да ги изберете своите зборови за да не бидете погрешно протолкувани. Вие не мора да бидете без влакна на вашиот јазик во моментов. Сè што некој мисли за некој друг, нема да може да го задржи за себе.

Не им верувајте на другите, но знајте дека ова е време да ги расчистите врските, работни места и сè што се подготвува одамна.

Време е за конкретни дела, не само за приказни.

Најмногу ќе влијае на Девица, Водолија, Близнаци, Шкорпија, Вага, како и на оние луѓе кои имаат подзнак во овие знаци.