По наредба на Обвинителството за организиран криминал во Србија, работната група на Министерството за внатрешни работи досега испрашувала голем број луѓе и собрала докази дека претседателот Александар Вучиќ и членовите на неговото семејство биле незаконски прислушувани, се вели во соопштението на Министерството за внатрешни работи на Србија.

Министерството за внатрешни работи не даде имиња, но весникот Новости дозна дека меѓу 50-темина испрашувани за прислушкување на претседателот и членовите на неговото семејство се и поранешниот државен секретар на Министерството за внатрешни работи, Дијана Хркаловиќ, поранешен шеф на Службата за специјални методи на истрага при одделот за криминалистичка полиција, Дејан Миленковиќ, познат како Багзи, поранешниот заменик началник на одделот за криминалистичка полиција, Среќко Лазиќ и други.

Според весникот, завршува големата истрага за тоа кој, по чија наредба и со каква цел го шпионирал шефот на државата и веќе се собрани многу докази дека биле применети незаконски „мерки“ кон Вучиќ и членовите на неговото семејство.

Имињата на осомничените се предадени на Обвинителството за организиран криминал. Министерот за внатрешни работи Александар Вулин рече дека детално го информирал претседателот за резултатите од досегашната истрага.

Инаку, дел од овие илегално прислушкувани разговори му се однесени и предадени на Александар Вучиќ. На тие дискови не се само неговите снимени разговори, туку и на члениви на неговото семејство.

Новости исто така дознаваат дека Агенцијата за безбедност и информации (БИА) е исто така вклучена во истрагата.

Заменик претседателот на Партијата за слобода и правда Борко Стефановиќ претходно го повика Министерството за внатрешни работи да ги обелодени имињата на оние кои нелегално го прислушувале Вучиќ и членовите на неговото семејство, и дали тоа значи дека немало судска одлука за прислушкување на осомничени за трговија со луѓе и со лекови, за чија чесност претседателот зборува постојано, пишува весникот Данас.

Со кои чесни луѓе Вучиќ зборуваше за фудбалот и како што вели самиот тој бил фатен како разговара и зошто јавноста не може да ги слушне снимките од овие разговори, праша Стефановиќ.

Тој одговори на изјавата на Министерството за внатрешни работи дека работната група формирана од министерот за внатрешни работи Александар Вулин открила дека претседателот и членовите на неговото семејство биле незаконски прислушувани.

Истото го рече претседателот, кој не одговори на прашањата што треба да објаснат дали разговарал со осомничени во најтешките злосторства и затоа повеќе не може да биде претседател, или законот е прекршен од полицијата, обвинителството и судот, се вели во цитираната изјава на Партијата за слобода и правда.