Главното прашање што предизвикува сомнежи за оние кои сè уште не знаат дали да се вакцинираат е тоа како ја добивме вакцината за само една година.

Појавата на вакцини против ковид-19 многумина ја дочекаа со доза на сомнеж, најмногу затоа што тие беа развиени за рекордно време .

Колку се развива вакцината од нула?
Развојот на вакцината традиционално е бавен процес, а претходно за такво нешто беа потребни 10 години во просек. Исто така, постапката за развој на една вакцина никогаш не била постигната пред петтата година од почетокот на развојот на неа.

Па, како е можно да ја добиеме вакцината за помалку од една година?
Одговорот е: пари. Никогаш повеќе пари од јавни и приватни фондови не влегоа во трката за вакцина против ковид-19, со што се маргинализира вообичаените финансиски проблеми со кои се соочуваат фармацевтските компании кои го попречуваат развојот на една вакцина.

  • Фактот дека владите на различни земји однапред купуваа вакцини значеше дека научниците може да извршат неколку чекори одеднаш, и да не чекаат финансирање за секој поединечно – вели Стивен Еванс, професор по фармакоепидемиологија на Факултетот за јавно здравје и тропски болести во Лондон.

Традиционално, вакцините се развиваат со ослабување или убивање на вирусот, но исто така и со создавање на дел од вирусот во лабораторијата. Сепак, потребно е најмногу време.

На овој пристап му помогна брзината со која научниците во Кина ја идентификуваа и споделија генетската низа на новиот вирус на корона, но и работата што се одвива со години на други корона вируси.

Зошто Велика Британија ја одобри вакцината пред Европа и САД?
Закон на ЕУ им дозволува на земјите-членки да одобруваат лекови за итна употреба без одобрение од Европската агенција за лекови. Сепак, Брегзит во голема мера ги наруши класичните правила, па Велика Британија имаше можност да „седне на две столици“ кога станува збор за спроведување на законот.