Србија инвестираше 59 милиони евра во разни проекти во Република Српска од 2014 година, изјави денеска премиерот Ана Брнабиќ во Бања Лука, додавајќи дека ребалансот на буџетот за 2020 година, што беше усвоен од српскиот парламент вчера, издвоен околу 30 милиони евра.

Брнабиќ рече дека во 2021 година останува да видиме што значи кога Србија и Република Српска работат заедно, наведувајќи дека ќе се гради аеродромот во Требиње, од каде што се очекуваат првите летови во 2022 година, како и изградбата на заедничката хидроцентрала Бук Бијела.

  • Неизмерно ми е драго што сум единаесетти пат и тоа зборува за блискоста и колку е важен РС за Србија, но ова е исто така моја прва посета на кој било град или земја во новиот мандат – рече Ана Брнабиќ.

Таа изјави дека претседателот Александар Вучиќ и рекол уште во 2017 година, кога разговарала со него за тоа каде треба прво да патува како премиер, за да запомни дека тој секогаш оди прв во Бања Лука.

Денес, Брнабиќ присуствуваше на отворање на тринаменски објект во бањалучката населба Петришевац, чија изградба беше помогната од Владата на Србија.