Иако најновите изјави на грчките власти не ги охрабруваат туристите кои што сакаат да го поминат летото на некоја нивна дестинација, разговорите за условите за патување сè уште се во тек и моментално властите од две земји работат на нивното усогласување.

Оптимизмот донекаде допринесува во најавата дека грчките хотелиери би можеле на своите гости да им плаќаат половина или пак полна цена за ПЦР тест, доколку тој биде задолжителен услов за влез во Грција.

Во врска со вакцините како услов за патување во Грција

Иако најновите изјави на грчките власти не ги охрабруваат туристите кои што сакаат да го поминат летото на некоја нивна дестинација, разговорите за условите за патување сè уште се во тек и моментално властите од две земји работат на нивното усогласување.

Оптимизмот донекаде допринесува во најавата дека грчките хотелиери би можеле на своите гости да им плаќаат половина или пак полна цена за ПЦР тест, доколку тој биде задолжителен услов за влез во Грција.

Во врска со вакцините како услов за патување во Грција

Имено, веќе некое време се шпекулира дека некои од земјите од туристите ќе бараат да бидат вакцинирани само со одредена вакцина за коронавирусот (пример, кинеската, руската…), па така се шпекулира дека земјите членки на ЕУ би можеле да забранат влез на својата територија на луѓето кои што се вакцинирани со руската или пак кинеската вакцина.

„Разговорите со Грците се во тек, разменуваме мејлови и моментално се работи на усогласување на протоколите и условите за влез на граѓаните. Се усогласува и сертификат за вакцинација, а се бара и алтернатива, односно услови за патување за оние кои што нема да бидат вакцинирани“, вели Сеничиќ.