На 5 октомври, демонстрантите маршираа во колони автомобили, автобуси и камиони кон Белград, а крајната дестинација беше тогашното Федерално собрание, денешниот Дом на Националното собрание.

Pad Miloševića: Šta se dešavalo petog oktobra 2000. godine van Beograda -  BBC News na srpskom

Денеска се одбележува 20-годишнината од големите демонстрации во Белград, со што на 5 октомври се стави крај на владеењето на Слободан Милошевиќ. Стотици илјади луѓе од цела Србија протестираа против одбивањето на Милошевиќ да ги признае резултатите од претседателските избори во Сојузна Република Југославија на 24 септември, на кои тој загуби од тогашниот кандидат на Демократската опозиција Србија (ДОС) и водач на Демократската партија на Србија, Воислав Коштуница.

Федералната изборна комисија објави дека Коштуница освои 48,22 проценти, а Милошевиќ 40,24 проценти од гласовите, по што нејзиниот претседател Боривоје Вукичевиќ изјави дека подготвителната работа за вториот круг на претседателските избори на 8 октомври е завршена.

Коалиција од 18 опозициски партии тврди дека нивниот кандидат освои 52,54 проценти од гласовите и ја исклучи можноста за втор круг. Веќе на 27 септември започнаа протести низ цела Србија за кражба на избори, а два дена подоцна штрајкуваа рударите во Колубара.

Откако Изборната комисија ја оспори неговата победа, ДОС ги повика граѓаните да се соберат пред Федералното собрание на 5 октомври 2000 година. Крајниот рок за признавање на победата на Воислав Коштуница на изборите е 5 октомври до 15 часот.

Покрај признавањето на изборните резултати, беше побарано генералниот директор, главниот уредник и уредничкиот одбор на Српската радио-телевизија да си дадат оставка, РТС да ја смени уредничката политика и да обезбеди објективни информации за настаните во Србија.

На 5 октомври, демонстрантите маршираа во колони автомобили, автобуси и камиони кон Белград, а крајната дестинација беше тогашното Федерално собрание, денешниот Дом на Националното собрание.

Првиот обид за заземање на Собранието беше спречен од полицијата со употреба на солзавец за да ги спречи демонстрантите да влезат во зградата. Следната година тие не издржаа и беше срушен и запален објектот на Федералното собрание, како и зградата на РТС во улицата Таковска, по што беше запрено емитувањето на програмата.

Командирот на белградската полиција побара разговор со претставниците на ДОС, по што полицијата престана да пружа отпор и претежно им се придружува на граѓаните.

Вечерта на 5 октомври 2000 година, новиот претседател на СРЈ, Воислав Коштуница, им се обрати на граѓаните од терасата на белградското собрание, а следниот ден, на 6 октомври, Милошевиќ го призна поразот и му честиташе на Коштуница.

Два дена подоцна, на 7 октомври, Коштуница положи заклетва пред членовите на Федералното собрание и стана првиот демократски претседател на СРЈ.