Венец за 32 мртви морнари од бродот „Дунав“, кој исчезна во неразјаснети околности во Тихиот океан на 28 декември 1980 година, беше фрлен во морето во градското пристаниште ЦРИКВЕНИЦА денес наутро.

Тоа беше најголемата поморска несреќа на трговската морнарица по Втората светска војна, во која најголемиот брод во историјата на хрватскиот брод исчезна без трага. Бродот „Дунав“ од Ријека Југолинија (од 1992 година Кроација линија), заплови за последното патување на 20 октомври 1980 година од канадското пристаниште Хамилтон, по што за кратко време беше на американското пристаниште Хемптон Роудс.

Плови во Лос Анџелес на 9 декември, наполни гориво со резервоарите и се упати кон кинеското пристаниште Цингтао, до кое никогаш не стигна. Беше натоварен со товар, со околу 12.000 тони производи од челик, со уште 11.000 тони хартија и друга стока. По дваесетина дена, бродот пловел кон средината на Тихиот океан, каде бил зафатен од голема бура.

Според пораката испратена од „Дунав“ до најблискиот брод во тоа време, а тоа бил бродот „Банија“ на Дубровник Атлантик Шипинг, кој бил премногу далеку и не можел да им помогне, брановите биле високи десет метри. Ураганот ги скрши предните кранови на „Дунав“ и го оштети лакот на бродот при што најверојатно почнала несреќата.