На Католички Божиќ, на 25 декември 1977 година, светот го загуби најсмешниот, најголемиот и најтажниот актер – Чарли Чаплин. Тој оди на 88 години во својот сон во швајцарскиот град Вевеј.

Пред да почине, една Божиќна ноќ, тој и напиша писмо на својата ќерка Гералдин:

Мојата девојка

Сега е ноќ. Една Божиќна ноќ. Сите невооружени војни во мојата мала тврдина заспаа. Ниту брат ти, ниту сестра ти не се будни. Дури и мајка ти веќе спие. Јас скоро ги разбудив заспаните птици додека не стигнав до оваа слабо осветлена просторија.

Јас сум толку далеку од тебе! Но, дозволи ми да ослепам, ако дури и за момент твојот портрет исчезне од мојот вид. Тој е тука – на масата, тука – веднаш до моето срце. Но, каде си ти? Таму, во чудесниот Париз, танцуваш на величествената театарска сцена на Елисејските полиња. Го знам тоа, и како во тивката ноќ да ги слушам твоите чекори, ги гледам твоите очи како сјаат како sвезди во зимската темница. Слушнав дека твојата улога во ова празнично и светло шоу е улогата на персиска убавица заробена од Кан Татар. Биди убава и танцувај. Биди sвезда и сјај. Но, ако ентузијазмот и благодарноста на публиката те опива, ако мирисот на цвеќето испратен за тебе те замајува, ќе седнеш во еден агол, да го прочиташ моето писмо и да го слушнеш гласот на татко ти.

Јас сум твојот татко, Гералдин!

Јас сум Чарли, Чарли Чаплин!

Дали знаеш колку ноќи седев покрај твојот кревет за да ти кажувам приказни кога беше мала – за Заспаната убавица, за будниот змеј на полето… И кога сонот ми се појави во старите очи, му се смеев и му реков: „Оди си !! Јас спијам со соништата на ќерка ми! “ Ги видов овие соништа, Гералдин, ја видов твојата иднина, твојата сегашност! Видов девојка како танцува на сцената, самовила која танцува на небото. Ја слушнав публиката како рече: „Ја гледате ли оваа девојка? Таа е ќерка на стариот шеговит. Дали се сеќавате на името – Чарли? “

Да! Јас сум Чарли! Јас сум стариот шеговит!

Денес е твојот ден. Танцувај! Јас танцував во широки панталони, а ти танцувај во свилен фустан од принцеза. Овие танци и вревата на аплаузи понекогаш ќе те издигнат на небото.

Оди! Оди и таму! Но, врати се на земјата! И погледнете ги животите на луѓето, животот на оние улични танчери во сиромашните квартови кои играат гладни и треперат од студ и сиромаштија. Бев како нив, Гералдин! Во тие ноќи, во оние прекрасни ноќи кога спиеше со моите приказни, јас останав буден. Погледнав во твоето лице, го почувствував срцевиот ритам и се прашував, Чарли! Дали некогаш ова маче ќе ве препознае? “ Не ме познаваш, Гералдин… Без оглед колку приказни ти реков во тие далечни ноќи, никогаш не ти ја раскажав мојата приказна… Таа исто така е интересна… Приказна за гладен шеговит кој танцуваше и пееше во сиромашните квартови на Лондон и тогаш… собираше милостина … Ова е мојата приказна!

Го вкусив гладот, знам што значи да се биде бездомник! Покрај тоа, ја доживеав понижувачката болка на залутаниот шеговит, чии гради беснеат од океан на гордост, а фрлените монети мораа да го исушат. Но, и покрај сè, јас сум жив, и обично се зборува малку за живите.

Подобро е да зборуваме за тебе!

По твоето име, Гералдин, е мое – Чаплин. Повеќе од четириесет години ги терав луѓето на земјата да се смеат со него. Но, јас плачев повеќе отколку што се смееја, Гералдин! Во светот во кој живееш има повеќе од танцување и музика!

На полноќ, кога ќе ја напуштиш големата сала, ќе ги заборавиш богатите обожаватели, но не заборавај да го прашаш таксистот што те носи дома за неговата сопруга … И ако е бремена, ако нема пари да купи детска облека, стави пари во неговата рака. И реков на банката да ги плати овие твои трошоци. Но, за другите – мора да ја испратиш точната сметка! Од време на време оди со метро или автобус за да го истражиш градот, прошетај. Гледај ги луѓето! И барем еднаш на ден кажи “Јас сум еден од нив!” Да! Ти си една од нив, девојче мое. Нешто повеќе! Уметноста, пред да му се даде на лицето крилја да лета до височини, обично ги крши нозете. И кога ќе дојде моментот кога ќе се чувствуваш над публиката, веднаш напушти ја сцената! Оди со првото такси околу Париз. Јас многу добро ги познавам!

Таму ќе видиш многу танчери како тебе – дури и поубави од тебе, и погорди од тебе. Нема трага од блескавиот сјај на рефлекторите на твојот театар! За нив, Месечината е во центарот на вниманието. Погледни, разгледај добро! Зарем тие не танцуваат подобро од тебе? Признај моја девојка! Секогаш има некој што танцува подобро! И знај дека никој во семејството на Чарли не бил доволно груб да проколне кочија или да се потсмева на просјак кој седи покрај Сена.

Ќе умрам, но ти ќе живееш … Сакам никогаш да не живееш во сиромаштија! Заедно со ова писмо, јас ти испраќам бела проверка. Пиши ми колку што сакате. Но, кога ќе потрошите два франци, не заборавајте да си кажете дека третата паричка не е ваша. Таа мора да припаѓа на странец на кој му треба франк. И лесно можете да го најдете. Ако сакате да ги видите овие непознати сиромашни луѓе, можете да ги најдете насекаде. Ако ти зборувам за пари, тоа го правам затоа што ја знам измамата и моќта на овие ѓаволи … Знаеш, поминав долго време во циркус. И секогаш сум загрижен за играчите на јаже. Но, морам да ти кажам една вистина – луѓето полесно паѓаат од тврда земја отколку играчи од нестабилни јажиња. Можеби една ноќ сјајот на најскапиот дијамант ќе те измами. Истата вечер, овој дијамант ќе биде твоето нестабилно јаже и падот ти е сигурен. Можеби еден ден убавото лице на принцот ќе те измами. Истиот ден ќе бидеш неискусен играч на јаже, а неискусните играчи на јаже секогаш паѓаат … Не продавај го срцето за злато и накит. Бидејќи најголемиот дијамант е Сонцето. За среќа, сјае на лицето на сите!

И кога еден ден ќе се заљубиш во маж, сите сте со него. И реков на мајка ти да ти пише за тоа. Таа знае љубов подобро од мене, подобро е таа да ти каже за тоа.

Твојата работа е многу тешка. Го знам тоа. Твоето тело е покриено само со парче свила. Заради уметност, може да се појавиш гола на сцената, но од таму да се вратиш повеќе облечена и почиста…

Но, ништо друго и никој друг на овој свет не заслужува да ги види ниту ноктите на нозете на една девојка. Голотијата е болест на нашето време.

Стар сум и можеби моите зборови звучат смешно. Но, според мене, твоето голо тело треба да му припаѓа на оној кој ја сака твојата гола душа. Не е страшно ако твоето верување во ова е од пред десет години, од времето што поминува. Не плаши се – овие десет години нема да те остарат. Како и да е, сакам да бидеш последната личност што ќе станеш субјект на островот на голите!

Знам дека синовите и татковците отсекогаш биле во вечен дуел. Бори се со мене, со моите мисли, мое девојче. Не сакам покорни деца. И пред солзите да ми паднат на ова писмо, сакам да верувам – вечерва е Божиќ, ноќ на чуда. Сакам да се случи чудо – ти навистина разбираш сè што сакам да ти кажам.

Чарли е стар, Гералдин! Порано или подоцна, наместо бела свила за на сцената, ќе мора да се облечиш во црно за да дојдеш на мојот гроб. Не сакам да ти пречам сега. Само гледај во огледало од време на време, ќе ме видиш таму. Мојата крв тече во твоите вени. Сакам да се сеќаваш на татко ти, Чарли, дури и кога крвта ќе се исуши во моите вени. Јас не бев ангел, но колку што можев, се обидував да бидам човек. Пробај и ти.

Те бакнувам, Чарли