Во текот на минатата година и до 31 август годинава, судовите во Црна Гора воведоа 203 санкции за родители кои не плаќале алиментација, па така 43 лица се испратени во Управата за извршување на кривични санкции за неплаќање на изджување на дете, а шестмина во домашен притвор, што вкупно претставува 49 родители кои на некој начин биле осудени на затворска казна.

Во текот на минатата година, во врска со кривичното дело од член 221 од Кривичниот законик на Црна Гора, неуспехот да се обезбеди поддршка се издадени 49 санкции, имено куќен притвор – две, една парична казна, работа од јавен интерес три, 34 условни казни и девет затвори.

Институцијата бранители на човековите права има слична статистика, но Судскиот совет наведува дека таа е ажурирана во меѓувреме.